Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
2Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - Blog Isabelle Zwart: verhuizen
 

Isabelle Zwart

‘Ik lever graag kwaliteit in mijn werk. Niet alleen de juridische, maar ook de medische aspecten van een letselschadezaak vind ik interessant. Als ik mij in iets vastbijt, laat ik niet los. Ik wil graag echt iets kunnen betekenen voor een slachtoffer. Ik wil cliënten weer vertrouwen geven in hun toekomst.’


CV Isabelle Zwart

Studie

Vrije Universiteit Amsterdam,
afgestudeerd in 2013

Advocaat sinds

2016

Grotius specialisatieopleiding Personenschade 

Grotius Academie

Lidmaatschappen 

WAAVJPP

Isabelle Zwart

Letselschade advocaat Isabelle Zwart

Blog Isabelle Zwart: verhuizen

Auteur: Isabelle Zwart

 Smile Isabelle

Verhuizen

Verhuizen is meestal iets positiefs. Maar soms is een verhuizing noodgedwongen, bijvoorbeeld voor een slachtoffer van letselschade wiens huis niet kan worden aangepast aan zijn beperkingen. In dit blog bespreek ik waar een slachtoffer recht op heeft als hij/zij op grond van medische redenen moet verhuizen na een ongeval of medische fout

Gelijkwaardige woning

Als een slachtoffer op grond van medische redenen niet in zijn eigen woning kan blijven wonen, dan moet de aansprakelijke partij bijdragen aan de kosten die samenhangen met de nieuwe passende woning. Het slachtoffer heeft recht op een gelijkwaardige woning. Dan kan een huur- of koopwoning zijn, afhankelijk van de voor het ongeval bestaande woonsituatie. Als de nieuwe passende woning duurder is dan de huidige woning, betekent dat niet dat dat voordeel verrekend moeten worden met de letselschadevergoeding. Het eventuele voordeel zit namelijk vast in de stenen. Pas bij toekomstige verkoop van nieuwe aangepaste woning komt dat vraagstuk aan de orde.

Begeleiding naar nieuwe woning

In de zoektocht en de begeleiding naar een nieuwe woning werken de letselschadeadvocaat, het slachtoffer, ergotherapeut(en), bouwkundig adviseur(s) en de aansprakelijke partij samen. Het doel is een nieuwe woning te vinden die aan alle eisen voldoet zodat het slachtoffer zo goed als mogelijk kan functioneren zoals hij dat gewend was voor het ongeval, of dat hij thuis verzorgd kan worden. Er wordt ook altijd onderzocht of bij de aanpassing van de nieuwe woning van voorzieningen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz) gebruik gemaakt kan worden. 

Extra kosten

Op grond van artikel 6:98 BW heeft het slachtoffer recht op vergoeding van de schade die in redelijkheid aan het ongeval toegerekend kan worden. Dat betekent dat de aansprakelijke partij ook moet opkomen voor de extra kosten die verband houden met de verhuizing zoals de redelijke verhuiskosten, inrichtingskosten, verbouwingskosten, advieskosten, aanvullende woonlasten en ook de eventuele extra kosten voor gas, elektra en belastingen.

Procedures

Er wordt weleens geprocedeerd over aspecten van de noodgedwongen verhuizing, zoals de gelijkwaardigheid van de woning. Eind 2019 werd in een deelgeschilprocedure bepaald dat voor het slachtoffer dat in een twee onder een kap met tuin woonde, een appartement geen passend alternatief is. In een deelgeschilprocedure van begin 2020 bepaalde de rechtbank dat het redelijk is dat de nieuwe woning van het slachtoffer die op 139 m2 woonde, minimaal 120 m2 moet zijn. 

Slot

Het in het aansprakelijkheidsrecht geldende uitgangspunt dat het slachtoffer zoveel mogelijk moet worden gebracht in dezelfde situatie als voor het ongeval, is ook van toepassing op de woonsituatie bij gedwongen verhuizing. Bent u zelf slachtoffer van letselschade en moet u daarom verhuizen? De letselschadeadvocaten van Beer advocaten hebben de kennis in huis om u hierbij te helpen.

Amsterdam, 5 november 2020

Heeft u vragen over dit blog, dan kunt u contact opnemen met de auteur, Isabelle Zwart.