Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - Vooruitblik MH17-strafproces
 

Vooruitblik MH17-strafproces

Op donderdag 17 november 2022 om 13.30 uur zal de rechtbank Den Haag uitspraak doen in het strafproces MH17 na een omvangrijk en intensief strafproces. De uitspraak is live te volgen via Rechtszaak MH17 | Rechtbank Den Haag (courtmh17.com).

Ons kantoor stond veel nabestaanden bij in het strafproces, en heeft ondersteuning geboden in de voor hen loodzware periode van uitoefening van hun spreekrecht. Ook werden veel nabestaanden door ons kantoor bijgestaan in een vordering tot schadevergoeding.

Alle zittingen waren live te volgen en terug te kijken via: https://www.courtmh17.com/zittingsdagen-2022.html.

De volgende vier verdachten staan in het strafproces terecht:

 - Igor Vsevolodovich GIRKIN

- Sergey Nikolayevich DUBINSKIY

- Oleg Yuldashevich PULATOV; en,

- Leonid Volodymyrovych KHARCHENKO

Enkel verdachte Pulatov heeft zich in de strafprocedure gesteld door middel van een team van advocaten die vrijspraak heeft bepleit.

Gedurende een periode van een aantal weken getuigden ongeveer 100 nabestaanden over de impact van de vliegramp op hun levens. De nabestaanden mochten ook ingaan op hun visie op het strafbare feit, de schuldvraag en de straf van de verdachten.

In de week van 20 december 2021 ging het Openbaar Ministerie tijdens het requisitoir uitvoerig in op de gebeurtenissen die hebben geleid tot het neerhalen van MH17, de rol van de verdachten daarbij, en de onderbouwing van de tenlastelegging. De beschuldiging bestaat uit 2 tenlastegelegde feiten:

1. het doen verongelukken van vlucht MH17, met de dood van alle inzittenden tot gevolg, strafbaar gesteld in artikel 168 van het Wetboek van Strafrecht;

2. de moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17, strafbaar gesteld in artikel 289 van het Wetboek van Strafrecht.

Ook formuleerde het Openbaar Ministerie op 22 december 2021 de strafeis: levenslange gevangenisstraf voor de vier verdachten. Het Openbaar Ministerie ging daarbij in op de – namens de nabestaanden – ingediende vorderingen en nam deze vrijwel geheel over.

Op donderdag 17 november 2022 om 13.30 uur zal de rechtbank Den Haag uitspraak doen. De rechtbank zal ter zitting, ten overstaan van een zeer groot aantal nabestaanden en andere aanwezigen, een samenvatting van het vonnis voordragen. Na afloop zal Beer advocaten een persbericht naar buiten brengen.

Voor meer informatie over de ramp met MH17 en over de betrokkenheid van het luchtvaartteam van Beer advocaten, kijkt u hier.

Zie ook het interview in Een Vandaag met Arlette Schijns over de gevorderde schadevergoeding. Lees verder het interview in letselschade.nu van april 2021 waarin Arlette Schijns uitgebreid ingaat op het MH17-proces en het dubbelinterview met Arlette Schijns en Maarten Kunst in de nieuwsbrief van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma.

Als u meer informatie wenst over de rechtsbijstand van Beer advocaten in de MH17-zaak, kunt u contact opnemen met Arlette Schijns via telefoonnummer +31206732199 of met Irene Timmermans via e-mail luchtvaartteam1@beeradvocaten.nl