Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - Procedure over gezondheidsschade door Probo Koala-giframp
 

Procedure over gezondheidsschade door Probo Koala-giframp

In januari 2016 is namens Stichting Victimes des Déchets Toxiques Côte d’Ivoire door Beer advocaten een dagvaarding uitgebracht. Daarin stelt de Stichting dat oliehandelaar Trafigura onrechtmatig heeft gehandeld jegens degenen die door contact met giftige afvalstoffen (gezondheids)schade lijden. Deze afvalstoffen werden in 2006 met de Probo Koala - een door Trafigura gecharterd schip - vanuit Amsterdam uitgevoerd naar Abidjan (Ivoorkust) en op verschillende plaatsen in de stad gedumpt. De rechtbank Amsterdam oordeelt over deze zaak.

Op 27 september 2017 vond de mondelinge behandeling plaats bij de rechtbank Amsterdam, waarbij Trafigura en de Stichting (vertegenwoordigd door Beer advocaten) voor de rechter stonden. Namens de Stichting werd op deze zitting toegelicht waarom de rechtbank diende over te gaan tot het beoordelen van aansprakelijkheid van Trafigura. Trafigura stelde tijdens de zitting dat zij geen schikking wilde treffen met de slachtoffers.

Voor meer berichtgeving over deze zaak en de zitting van 27 september 2017 zie de Volkskrant en het Financieele Dagblad.

Volkskrant en Trouw publiceerden al in 2016 over deze zaak, BNR en EenVandaag maakten daar een item over. Lees ook het interview uit 2016 met onder anderen Bojan Dekker in de Volkskrant.

Op 18 april 2018 heeft de meervoudige handelskamer van de rechtbank Amsterdam geoordeeld dat de procedure die de Stichting Victimes des déchets toxiques Côte d’Ivoire (afgekort 'Stichting Giframp Ivoorkust') tegen Trafigura heeft aangespannen over de gevolgen van het dumpen van gif door het schip Probo Koala in Ivoorkust in 2006, om procedurele redenen schipbreuk leidt. Zie hier het vonnis van de rechtbank Amsterdam van
18 april 2018.

Voor meer informatie over de Stichting zie ook http://www.victimesciv.com/.