Beer advocaten

Make law, not war

13 juni 2024 | Christa Wijnakker

Vandaag vond een zitting van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) plaats. Het handelen van Rusland in Oekraïne stond daarbij centraal. Een van de zaken gaat over of Rusland verantwoordelijk is voor het neerschieten van vlucht MH17.

Op 26 januari 2022 vond de eerste zitting van het EHRM in dit proces plaats. Op die zitting vroeg de minister van Justitie van Oekraïne het EHRM, en de internationale gemeenschap, om hen te beschermen en te realiseren dat Rusland hun land zou binnenvallen. Je kon de spanning op het gezicht van de minister zien. Zijn vrees was nog geen maand later waarheid.

Door ons werk heb ik vaker ingrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van Nederland van dichtbij meegemaakt. Doordat wij als advocaat voor de nabestaanden van slachtoffers van MH17 mogen werken, is ook een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis voor mij tastbaar geworden.

De zaken tegen Rusland benadrukken voor mij dat het recht - en daarmee onze rol als advocaat - is bedoeld om van fysieke strijd het liefst geen woordenstrijd maar woordenwisseling te maken. Op weg naar een oplossing die zo dicht mogelijk bij de redelijkheid ligt. En dat - ook al wil de ander niet luisteren - wij niet opgeven totdat onze cliënten daar zijn aangekomen.

Make law, not war.

Heeft u vragen over dit blog, dan kunt u contact opnemen met de auteur, Christa Wijnakker

Meer blogs