Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 17.02.2015 | NU.nl: 'Haaksbergen had vergunning monstertrucks nooit mogen verlenen'
 

17.02.2015 | NU.nl: 'Haaksbergen had vergunning monstertrucks nooit mogen verlenen'

De burgemeester van Haaksbergen had nooit een vergunning mogen verlenen voor het evenement met de monstertruck, waarbij een fataal ongeluk gebeurde. Die conclusie trekt de bezwaarcommissie van de gemeente na onderzoek.

Tijdens een stuntshow in Haaksbergen op 28 september gebeurde een groot ongeluk toen een truck over een stapel autowrakken heenreed en in het publiek terechtkwam. Er overleden drie toeschouwers en 28 mensen raakten gewond.

De gemeente heeft altijd volgehouden dat zij op geen enkele manier verantwoordelijk kon worden gehouden voor het drama. Stichting Sterevenementen, de organisatie van de show, en de eigenaar van de truck zouden verantwoordelijk zijn. Maar de bezwaarcommissie kraakt die verdediging volledig.

Openbare orde

Burgemeester Hans Gerritsen zou de aanvraag van de vergunning onvoldoende hebben voorbereid. Hij had het verzoek moeten weigeren in het belang van de openbare orde, de veiligheid, de volksgezondheid en het milieu.

De commissie stelt dat Gerritsen een verkeerde afweging van belangen heeft gemaakt en niet volgens de regels handelde toen hij de vergunning toch afgaf. Verder waren de eisen die de gemeente wel aan het evenement stelde niet te handhaven.

Aansprakelijk stellen

Nabestaanden, gewonden en de gemeenteraad zijn dinsdag geïnformeerd over de uitkomsten van de commissie. Tegen Tubantia stelt een advocaat van de slachtoffers dat met dit rapport de weg vrij is om de gemeente aansprakelijk te stellen voor het ongeluk.

De gemeente Haaksbergen laat weten voor 10 maart te reageren op de uitlatingen van de commissie. Voor die tijd zal het gemeentebestuur een beslissing nemen over de ingediende bezwaren tegen de vergunning.

Onderzoeken

Er lopen nog twee onderzoeken naar het drama in Haaksbergen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kijkt ook naar de vergunning en hoe die is toegepast.

De raad wil met aanbevelingen komen voor toekomstige evenementen in Nederland, want tot nu toe bestaat er geen landelijke regel voor vergunningverlening voor het optreden van bijvoorbeeld stuntteams. De OVV streeft ernaar om in maart 2015, voor de start van het nieuwe evenementenseizoen, klaar te zijn.

Ook het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar mogelijke strafbare feiten is nog niet afgerond.

Bron: NU.nl