Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 05.02.2015 | AD: Nabestaanden schietpartij Alphen vangen bot bij rechter
 

05.02.2015 | AD: Nabestaanden schietpartij Alphen vangen bot bij rechter

Volgens de rechter is de politie niet aansprakelijk voor de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011. Ze hebben wel in strijd gehandeld met de wet.

De rechtszaak werd aangespannen door nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij. Zij houden de politie verantwoordelijk voor de gevolgen van het wapengebruik van Van der V., die psychische problemen had.

Gedeeltelijk gelijk

De nabestaanden krijgen van de rechter wel gelijk in het feit dat de politie Van der Vlis nooit een wapenvergunning had mogen geven.

De politie had een eerdere weigering van een wapenvergunning in 2008 mee moeten nemen in de beoordeling voor een nieuwe vergunning.

De rechter stelt de eisers dus gedeeltelijk in het gelijk, maar vindt niet dat de politie aansprakelijk kan worden gesteld voor de daden van Van der Vlis.

Teleurstellend

Advocaat Veeru Mewa vindt het oordeel "teleurstellend". Maar hij ziet nog wel voldoende aanknopingspunten voor een vervolg. De rechters hebben volgens hem duidelijk gezegd dat de politie onrechtmatig heeft gehandeld.

De advocaten John Beer en Mewa vertegenwoordigen 51 slachtoffers en nabestaanden. Zij vinden dat de politie een rookgordijn optrekt rond de gang van zaken bij het verstrekken van de wapenvergunning.

Hij laat weten dat sommige van de slachtoffers "enige rust" kunnen vinden in het feit dat de rechter heeft vastgesteld dat de politie fouten heeft gemaakt.

De politie 'kijkt weg' van haar aandeel in het drama, vinden de slachtoffers. Excuses zijn voor sommigen nog belangrijker dan geld. "Blijf strijdbaar," zei advocaat Veeru Mewa direct na de uitspraak tegen het AD.

Anneke Bolt, advocate van de politie, zei eerder: "Dat wij zakelijk verweer voeren, wil niet zeggen dat we de gevolgen van de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof bagatelliseren. Erger kon het niet. Er zijn geen woorden voor deze zwarte dag in onze geschiedenis."

De slachtoffers gaan beroep aantekenen tegen het vonnis.

Zes slachtoffers

Door de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof kwamen zes mensen om het leven. Zestien anderen raakten gewond. Na zijn daad schoot de schutter zichzelf dood.

Nabestaanden huilden in december in de Haagse rechtbank van frustratie. Zij wilden dat de politie, ruim drie jaar nadat Van der Vlis zes bezoekers en zichzelf doodschoot, erkent dat de Alphenaar vanwege zijn psychische problemen nooit een wapenvergunning had mogen krijgen.

Bron: AD