Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 25.11.2014 | Spullen slachtoffers MH17 in loods in Wijk bij Duurstede
 

25.11.2014 | Spullen slachtoffers MH17 in loods in Wijk bij Duurstede

De bezittingen van de slachtoffers van rampvlucht MH17 komen naar alle waarschijnlijkheid begin december naar Wijk bij Duurstede. In een voormalige BB-loods worden de bezittingen van de slachtoffers gerubriceerd en vastgelegd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet bevestigen dat de spullen onder meer in deze loods worden ondergebracht. Volgens woordvoerder Jean Fransman van het ministerie worden in principe geen mededelingen gedaan over locaties die als 'plaats delict' worden aangemerkt. "We willen niet dat daar mensen bij in de buurt komen", luidt zijn verklaring.

De beveiliging rond de hal waar de spullen verwacht worden, is streng. Er is 24 uur per dag bewaking. Zodra de lens van een fotocamera door het hek gestoken wordt voor het maken van een foto, wordt al opgetreden. Er mogen alleen foto's vanaf de openbare weg worden gemaakt.

Respectvol

Maarssenaar Piet Ploeg, voorzitter van de inmiddels opgerichte Stichting Nabestaanden MH17, zegt formeel niet op de hoogte te zijn van de plek waar alle persoonlijke bezittingen uit de MH17 liggen opgeslagen. "Ik vind het ook niet zo belangrijk. Voor de nabestaanden gaat het erom dat de spullen naar huis komen en dat er tot die tijd op een waardige en respectvolle manier mee wordt omgesprongen. We zijn als nieuwe stichting nog volop bezig contacten te leggen met de betreffende autoriteiten, en ook met het identificatieteam, maar wij hebben absoluut het vertrouwen dat dit ook zo gebeurt."

Ploeg, VVD-raadslid en oud-wethouder in Stichtse Vecht, verloor zijn broer, schoonzus en neef toen het vliegtuig deze zomer neerstortte in de Oekraïne.

Teruggeven

Advocaat Veeru Mewa staat samen met vier andere advocaten een grote groep nabestaanden van de mensen die omkwamen bij de vliegramp bij. Hij verwacht dat de komende weken een begin gemaakt wordt met het teruggeven van bezittingen. "Ik heb van cliënten begrepen dat daarover een mailing vanuit het ministerie is verzonden. De nabestaanden worden daarover rechtstreeks geïnformeerd."

Mewa verwacht dat, net als met de vliegrampen met Turkish Airlines (nabij Schiphol) en Afriqiyah Airlines (Tripoli) gebeurde, de gemakkelijk te identificeren spullen rechtstreeks teruggaan naar nabestaanden. Van de niet-geïdentificeerde spullen wordt een catalogus gemaakt. "Zodat mensen in hun eigen omgeving kunnen kijken of er bezittingen bij zitten van hun dierbaren. Voor veel mensen zal het de eerste confrontatie met een tastbare herinnering worden."

Bron: AD