Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 13.11.2014 | Nu.nl: 'Twintig kinderen kregen slaapziekte na griepvaccin in 2009'
 

13.11.2014 | Nu.nl: 'Twintig kinderen kregen slaapziekte na griepvaccin in 2009'

Twintig Nederlandse kinderen, van wie negentien peuters, zijn - mogelijk na inenting met het vaccin tegen de Mexicaanse griep - getroffen door de ernstige ziekte narcolepsie.

Dat blijkt uit meldingen gedaan bij Bijwerkingen Centrum Lareb. Het gaat om kinderen die in 2009 de griepprik hebben gehad. Deze wordt nu niet meer gegeven.

In mei van dit jaar werd al duidelijk dat acht kinderen de ernstige ziekte hadden gekregen. Ook zij waren ingeënt tegen de griep. Narcolepsie is een slaap/waakstoornis. Patiënten hebben onder meer last van onbedwingbare slaapaanvallen overdag.

De Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) stelde in 2010 dat er mogelijk sprake was van een relatie tussen het vaccin tegen Mexicaanse griep en de slaapziekte.

Uit Europees onderzoek zou zijn gebleken dat in Scandinavische landen narcolepsie vaker voorkwam na vaccinatie tegen Mexicaanse griep. In Nederland bleek dit toen niet het geval.

In totaal werden in Nederland 588.750 kinderen ingeënt met een eerste dosis van het vaccin. 490.584 kinderen kregen nog een tweede dosis.

Onbekend

Het is niet precies duidelijk hoe narcolepsie zou kunnen ontstaan na vaccinatie. Lareb meldt dat 'een auto-immun mechanisme in combinatie met genetische factoren' een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de ziekte.

Het centrum adviseert om nader onderzoek te doen naar de mogelijke relatie van het vaccin met narcolepsie.

Bron: Nu.nl