Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 28.07.2014 | BNR: Schadevergoeding nabestaanden vlucht MH17 valt mogelijk tegen | Interview met Veeru Mewa
 

28.07.2014 | BNR: Schadevergoeding nabestaanden vlucht MH17 valt mogelijk tegen | Interview met Veeru Mewa

De eerste stappen worden gezet in het verhalen van de schade van de vliegtuigramp met vlucht MH17. Het wordt een lang en ingewikkeld proces, waarbij de hoogte van de vergoeding voor de nabestaanden mogelijk lager uit zal vallen dan gewenst.

Cees van Dam, hoogleraar aansprakelijkheidsrecht: "De kosten voor nabestaanden lopen soms in de honderdduizenden euro's"

De kosten voor nabestaanden kunnen erg hoog zijn, vertelt Cees van Dam, hoogleraar aansprakelijkheidsrecht in Utrecht en Londen: "Soms valt er een kostwinnaar weg, of kunnen mensen een periode niet werken. Dan zijn er de kosten van de begrafenis. Het gaat soms wel om honderdduizenden euro's."

Volgens van Dam is het goed dat de discussie rondom overlijdensschade nu weer opgepikt wordt: "Nabestaanden komen regelmatig met lege handen te staan. Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar, waardoor dit beter geregeld kan worden, maar het moet nog door de Eerste en Tweede Kamer. Dat kan jaren duren."

Verantwoordelijke partij

Nu is het de vraag bij wie de schade verhaald moet worden. Niet alleen de nabestaanden vragen zich dit af. Vliegtuigmaatschappijen hebben reputatieschade opgelopen en het Rijk heeft gigantische kosten gemaakt. Voorlopig worden de meeste claims verwacht aan het adres van Malaysia Airlines. Deze komen vervolgens in een poel met verzekeraars terecht, wat zal zorgen voor een lang ingewikkeld proces.

Ook KLM kan te maken krijgen met claims, of de vliegtuigmaatschappij nu schuld heeft of niet. Vlucht MH17 was een combinatievlucht, daarom kan KLM deels aansprakelijk worden gesteld, waarbij claims tot ongeveer 130.000 euro worden verwacht. Britse advocaten zijn op het moment al bezig met een schadeclaim tegen de Russische president Poetin.

Het interview met o.a. Veeru Mewa kunt u hier beluisteren op de site van BNR.

Bron: BNR