Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 18.07.2014 | Nieuwsuur: Kabinet wil onderste steen boven
 

18.07.2014 | Nieuwsuur: Kabinet wil onderste steen boven

Interview Maartje van den Steenhoven, Nieuwsuur, 18 juli 2014, Het juridische mijnenveld.

De pro-Russiche separatisten van de zelf uigeroepen Volksrepubliek Donetsk zijn hoofdverdachte van het afvuren van de raket die vlucht MH17 neerhaalde. Zelf ontkennen ze in alle toonaarden. Vanavond alles over het onderzoek naar de ramp, gesprekken met betrokkenen en de politieke gevolgen.

Vanavond van 22.00 tot 23.00 uur verslag van correspondenten, politieke reacties, een gesprek met de Franse fotograaf Pierre Crom die gisteren als een van de eersten op de rampplaats kwam en er vandaag ook was én een gesprek met Brian Flynn van Eurocontrol. Te gast is OVSE-waarnemer Caecilia van Peski.

Feiten

Premier Rutte kan nog niets zeggen over de oorzaak van de ramp. Hij wil niet speculeren over wat er is gebeurd. "Maar een ding moet glashelder zijn. De onderste steen moet boven. Als het een aanslag is moeten we de daders opsporen. Eerder zullen we niet rusten," aldus Rutte. Hij weerspreekt dat Nederland te voorzichtig is. Andere landen, zoals Australië en de Verenigde Staten spreken nu al over de verantwoordelijkheid van Rusland. "Ik wil niet speculeren en vinger wijzen. Ik wil dat de feiten boven komen en zo is de kans groter dat zo'n onderzoek er komt. Nederland stuurt de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Landelijk Team Forensisch Onderzoek naar Oekraïne. Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil een volledig en onafhankelijk onderzoek naar het ongeluk.

192 Nederlanders

Het aantal Nederlandse doden bij de vliegramp van Malaysia Airlines in Oekraïne is naar boven bijgesteld. Niet 154 maar 192 Nederlanders zijn omgekomen. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er 181 lichamen zijn gevonden.

Eerste Kamerlid Willem Witteveen (PvdA) is omgekomen bij de vliegramp in Oekraïne. De voorzitter van de Eerste Kamer meldt diep ontsteld te zijn door het bericht. Witteveen (1952) trad vorig jaar aan als lid van de Eerste Kamer. Van 1999 tot 2007 maakte hij ook al deel uit van de Senaat.

Aidsonderzoeker Joep Lange zat vrijwel zeker aan boord, samen met een aantal collega's. Ze waren op weg naar een conferentie in Australië. Waarschijnlijk was ook Pim de Kuijer van Stop Aids Now op weg naar diezelfde conferentie.

Raket

President Obama zegt dat de Boeing van Malaysia Airlines boven Oekraïne is neergeschoten met een luchtdoelraket. Daar is bewijs voor, zei Obama tijdens een persconferentie in Washington. Internationaal zijn er volop speculaties.

Terrorisme

In het Amerikaanse Congres klinkt inmiddels de eerste roep om actie. Elliot Engel, de top-democraat in de commissie van Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden noemt het neerschieten een vorm van terrorisme.

"Het is niet anders dan de terreurdaden waaraan Iran zich vele jaren heeft schuldig gemaakt"..."De wereldgemeenschap moet samenkomen en beslissen over een krachtig antwoord," aldus Engel, die ook suggereerde dat de Russische president Poetin medeverantwoordelijk zou zijn, door zijn structurele militaire steun aan de separatisten in Oekraïne.

Medeleven

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok gistermiddag van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 298 mensen. Boven Oekraïne bij de grens met Rusland stortte het toestel neer. Vlucht MH17 was een gecombineerde vlucht van KLM en Malaysia Airlines. Het KLM-vluchtnummer was KL4103. Er kwamen 44 Maleisiërs om, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen, 1 Canadees, 1 Nieuw-Zeelander. De crew was Maleisisch. Alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden zijn overleden. Op de website condoleance.nl zijn al ruim 5000 berichten binnengekomen waarin mensen hun medeleven betuigen aan nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp.

Bron: Nieuwsuur