Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 18.07.2014 | NOS: Schadeclaim MH17 hoeft niet snel
 

18.07.2014 | NOS: Schadeclaim MH17 hoeft niet snel

De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp hebben twee jaar de tijd om een schadeclaim in te dienen. Dat zegt Veeru Mewa van de letselschadeadvocatenverenigingen LSA en ASP.

Hij roept de familie en vrienden van de passagiers van MH17 op om eerst de tijd te nemen om te rouwen en informatie te verzamelen. Hij waarschuwt de nabestaanden om niet zomaar met partijen in zee te gaan die juridische bijstand bieden.

Onmiddellijke hulp

Internationale verdragen verplichten de luchtvaartmaatschappij om onmiddellijke hulp en bijstand te verlenen aan de nabestaanden. Malaysia Airlines maakte bekend om voorlopig 5000 dollar uit te keren om de eerste kosten te dekken. Hoeveel Malaysia Airlines daarna nog zal uitkeren is niet bekend. Die luchtvaartmaatschappij is in ieder geval verplicht om tot zo'n 114.000 euro de schade te vergoeden aan de familie van de slachtoffers.

Claim

Hoe hoog de claim is die de nabestaanden kunnen indienen, zal verschillen per situatie. Het Nederlands recht kent nauwelijks smartengeld, maar gemiste inkomsten mogen in sommige gevallen bijvoorbeeld wel in de claim worden meegenomen. De luchtvaartmaatschappij keert vermoedelijk ook de compensatie hoger dan 114.000 euro uit, vermoedt hoogleraar verzekeringsrecht Arno Akkermans. Hij zegt dat het "goed gebruik" is in de luchtvaartindustrie dat nabestaanden maar in gesprek hoeven met één partij.

Schuldigen

Achter de schermen zal Malaysia Airlines de kosten proberen te verhalen op diegene die door het onderzoek als de verantwoordelijke voor de crash wordt aangewezen. Ook staten of de Russisch separatisten kunnen aansprakelijk worden gesteld, als ze verantwoordelijk blijken te zijn voor de crash.

Of Malaysia Airlines dat geld dan ooit krijgt, is nog maar de vraag. Er moet dan worden uitgevonden hoe de geldstromen van de separatisten lopen.

Bron: NOS