Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 07.05.2014 | BNR: Wie is juridisch aansprakelijk voor de Malaysia Airlines-ramp?
 

07.05.2014 | BNR: Wie is juridisch aansprakelijk voor de Malaysia Airlines-ramp?

Er heerst niet alleen onduidelijkheid over wat er met het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines is gebeurd, maar ook welke weg nabestaanden juridisch kunnen bewandelen om een schadevergoeding te krijgen.

Veeru Mewa, advocaat bij Beer Advocaten: "Nabestaanden zijn in shock, willen een uitvaart organiseren of zijn hun kostwinner kwijtgeraakt. Bij elke luchtvaart-ramp zijn dat zo ongeveer de schadeposten."

De MH370 en haar 239 inzittenden zijn al twee maanden spoorloos. Malaysia Airlines heeft aangegeven dat zij de nabestaanden financieel tegemoet wil komen, maar dat zij wel zelf hun voorstellen moeten formuleren.

Risicoaansprakelijkheid

Veeru Mewa, advocaat bij Beer Advocaten, zet de geldende wetgeving voor aansprakelijkheid bij een vermist vliegtuig uiteen. "Omdat luchtvaart internationaal is, gelden hiervoor internationale verdragen. Het toepasselijke verdrag in deze zaak is zo opgesteld dat er een risicoaansprakelijkheid is. Als je kunt aantonen dat je nabestaande bent, heeft de luchtvervoerder te bewijzen dat hij niets fout heeft gedaan. En dat kan Malaysia Airlines niet."

De vliegtuigmaatschappij heeft daarom al vroeg haar verantwoordelijkheid genomen door families financieel tegemoet te komen, zegt Mewa. "Het verdrag bepaalt dat je de eerste drie, vier dagen na de ramp 'economische nood moeten ledigen'. Dat houdt in dat ze kosten voor familieleden, die naar Maleisië reizen om de ontwikkelingen te volgen, betalen. Daar is Malaysia voor verzekerd."

Het interview met Veeru Mewa kunt u hier beluisteren op de site van BNR.

Bron: BNR