Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 07.05.2013 | Vervuilde lucht in vliegtuigen / aerotoxic syndroom
 

07.05.2013 | Vervuilde lucht in vliegtuigen / aerotoxic syndroom

De lucht in cockpits en cabines van vliegtuigen kan de gezondheid van piloten, cabinepersoneel en reizigers aantasten. De verse lucht aan boord komt uit de motoren van de vliegtuigen. De stof TCP (tricresylfosfaat) wordt toegevoegd aan de olie van de vliegtuigmotoren om deze beter bestand te maken tegen hoge temperaturen. Dit kan ertoe leiden dat door bijvoorbeeld olielekkage, giftige stoffen via de airconditioning in de cabine terecht komen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan deze toxische stoffen (TCP) kan leiden tot neurologische klachten, zoals evenwichts- en concentratieklachten, moeheid, of slapeloosheid. Vaak worden deze klachten niet herkend door medici en worden ze afgedaan met "burn out", "vermoeidheid" of "jet lag". Een langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige klachten en soms zelfs tot arbeidsongeschiktheid.

Sinds publicaties van wetenschappelijk onderzoekers staat het onderwerp steeds meer in de belangstelling. Het televisieprogramma Zembla heeft in februari 2010 en 9 mei 2013 hieraan een uitzending gewijd. Zie ook artikelen in het NRC Handelsblad.

Piloten of overig cabinepersoneel die slachtoffer zijn van intoxicatie aan boord (ook wel aerotoxic syndroom) kunnen een mogelijke claim hebben tegen de vliegmaatschappij of fabrikant van het vliegtuig. Er zou sprake kunnen zijn van een beroepsziekte. Nader onderzoek zal moeten aantonen of de klachten in relatie staan met blootstelling aan deze stoffen aan boord. Beer advocaten heeft veel ervaring en kennis met deze problematiek en is in staat dit onderzoek te verrichten.