Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 20.10.2014 | BNR: 'Het lijkt er op dat overheid informatie niet deelt' | Interview met Veeru Mewa
 

20.10.2014 | BNR: 'Het lijkt er op dat overheid informatie niet deelt' | Interview met Veeru Mewa

Nabestaanden van de MH17-slachtoffers reageren geschokt nu blijkt dat de Duitse inlichtingendienst bewijzen heeft over de toedracht van de ramp. Het toestel zou zijn neergeschoten met een BUK-raket door Pro-Russische rebellen. Die zouden het wapen hebben buitgemaakt op een Oekraïense legerbasis. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel.

Veeru Mewa, advocaat van nabestaanden, vindt het niet kunnen dat zij via de media op de hoogte worden gesteld. "Meteen nadat het nieuws bekend is geworden, ben ik per e-mail en telefoon meteen benaderd door een aantal cliënten met de vraag of dit iets nieuws is en of wij dit hadden kunnen weten. Maar ook weer via de media, dus dat is uiterst ongelukkig."

'Overheid deelt informatie niet'

Mewa en zijn cliënten zullen eerst afwachten waar de publicatie van Der Spiegel op gebaseerd is. "Wat de bronnen precies zijn, is niet helemaal duidelijk. Het zou om satellietbeelden gaan en om foto's. Het lijkt er een beetje op alsof de Nederlandse overheid informatie die ze heeft niet deelt. En als ze de informatie niet hebben is dat heel ernstig, want dan lopen ze achter de feiten aan. Dan zijn er andere landen die verder zijn in dit onderzoek. Je kunt er in die zin niet meer mee dan verder afwachten en de overheid oproepen zoveel mogelijk informatie te delen."

De Nederlandse Onderzoeksraad zegt dat we moeten wachten tot de zomer van 2015 tot ze met het rapport komen. "Dat is heel erg lang", reageert Mewa. "De Onderzoeksraad gaat uiterst voorzichtig te werk. Dat komt natuurlijk doordat zij de verantwoordelijkheid heeft voor het totale onderzoek. Maar het is wettelijk ook zo vastgelegd dat belangrijke informatie eerder gedeeld kan houden. Dus vasthouden aan die termijn van 2015 is wel een heel voorzichtige manier van werken. En ik er zou er ook op willen aandringen om dit soort informatie niet meer via de media bekend te maken."

Vertrouwen

Bij de nabestaanden groeit het gevoel dat er informatie wordt achtergehouden, aldus Mewa. "De uitspraak van minister Timmermans was uiterst ongelukkig. Nu is er informatie vanuit Duitsland. Het is onbekend of dat bekend is in Nederland. Ze zullen toch een gebaar moeten maken. Minister-president Rutte heeft aangegeven de onderste steen boven te willen krijgen en royaal te willen zijn met informatie, maar dit soort acties leidt er niet toe dat het vertrouwen groeit in de overheid."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vult op BNR aan: "We hebben meerdere keren gevraagd of ze de radar- en satellietbeelden hebben. Er wordt constant afwijkend op geantwoord. Terwijl Rutte al in juli, toen de Amerikanen zeiden dat ze bewijs hadden, zei dat hij er zo snel mogelijk achteraan zou gaan."

Beluister hier het interview met Veeru Mewa via de site van BNR

Bron: BNR