Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 05.08.2014 | Trouw: 'Lockerbie kan voorbeeld zijn voor rechtszaak Oekraïne' | Interview met John Beer
 

05.08.2014 | Trouw: 'Lockerbie kan voorbeeld zijn voor rechtszaak Oekraïne' | Interview met John Beer

INTERVIEW - Advocaat acht zaak tegen Rusland en Oekraïne mogelijk.

Het is gelukt na de vliegramp bij het Schotse Lockerbie, dus waarom zou het na de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne niet kunnen: een land aansprakelijk stellen voor de ramp en schadevergoeding eisen? Dat zegt letselschade-advocaat John Beer. Libië betaalde uiteindelijk 2,7 miljard dollar aan de nabestaanden van de Lockerbie-vliegramp.

Wat moet er gebeuren om zo'n zaak kans van slagen te geven?

"De feiten moeten vast komen te staan. Bewezen moet kunnen worden dat het gebeurd is zoals we nu allemaal denken. In de zaak-Lockerbie heeft dat enorme inspanningen gevraagd, onder meer van advocaten. Bij deze ramp in Oekraïne zijn veel feiten al snel bekend worden. Dat helpt."

Welke landen kunnen aansprakelijk gesteld worden?

"Er is een land dat waarschijnlijk het wapentuig geleverd heeft. Er is iemand die de trekker heeft overgehaald en die een niet-erkende volksrepubliek vertegenwoordigt. Én er is een land dat heeft gezegd: hier kan veilig gevlogen worden. Dat zijn de partijen die in aanmerking komen.

"In de zaak-Lockerbie is vast komen te staan dat er een koffer aan boord was die niet gelinkt kon worden aan een passagier, en daarom kon PanAm aangesproken worden op gebrekkige beveiliging. Maar ook is bewezen dat die koffer aan boord is gebracht door een agent in Libische overheidsdienst. Daarmee werd Libië aansprakelijk.

"Met een niet-erkend land heb ik nog nooit te maken gehad, nee. Maar onderzocht kan worden wie de pro-Russische separatisten financiert. Als daar een organisatie achter zit, kun je die aanpakken.

"En wat Rusland betreft: je moet op zoek naar aanwijzingen dat het Russische leger rebellen de wapens in handen heeft gegeven waarmee het vliegtuig neergeschoten is."

Maar dan nog. Hoe dwing je een land zich te onderwerpen aan een vonnis?

"In het geval van Lockerbie is dat gelukt; Libië heeft zich onderworpen aan de rechtspraak in de Verenigde Staten. Uiteindelijk is daar een schikking getroffen waarin Amerikaanse en internationale sancties een belangrijke rol speelden: als Libië betaalde, zouden de sancties worden opgeheven. Zo is het ook gebeurd. En dat is in het geval van de vliegramp in Oekraïne ook denkbaar."

 

Wat gaat u nu doen?

"Als we de zaak oppakken, zullen we zeker gaan samenwerken met het Amerikaanse advocatenkantoor dat namens nabestaanden van Lockerbie heeft opgetreden, Kreindler & Kreindler. Dat kantoor ziet best kansen. Maar dit doe je niet even snel. De ramp bij Lockerbie vond plaats in 1988, de regeling voor de schadevergoeding kwam rond in 2003.

"Wij zijn al benaderd door nabestaanden. Het begint bij hen met boosheid. Het kan toch niet zo zijn dat nabestaanden worden weggestuurd met 5000 euro begrafenisgeld? Want dat is wat het civiel recht in Nederland te bieden heeft."

Bron: Trouw