Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 15.06.2015 | Hof 's-Hertogenbosch bevestigt aansprakelijkheid werkgever voor ernstige val vliegtuigspuiter
 

15.06.2015 | Hof 's-Hertogenbosch bevestigt aansprakelijkheid werkgever voor ernstige val vliegtuigspuiter

Na de kantonrechter heeft nu ook het hof in hoger beroep geoordeeld dat de werkgever onvoldoende maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat een Engelse vliegtuigspuiter in augustus 2012 van de romp van een vliegtuig kon vallen. Zo had de werkgever moeten zorgen voor een veiligheidsharnas met lifeline en steigers die de val hadden kunnen voorkomen. Nu gleed de spuiter tijdens zijn spuitwerkzaamheden uit en viel van 5 meter hoogte op de betonnen hangarvloer omdat valbescherming ontbrak. Hij heeft blijvend voet- en armletsel opgelopen, waardoor omscholing naar noodzakelijk is geworden; hij kan zijn beroep als spuiter niet meer uitoefenen.

Om aan aansprakelijkheid te ontkomen, heeft de werkgever in de procedure gesteld dat de val werd veroorzaakt door drank- en drugsgebruik op de avond voorafgaand aan het ongeval. Daarvan kwam niet meer vast te staan dan dat de spuiter 2 biertjes en een joint had genuttigd. Dat was voor de kantonechter - en nu ook voor het hof - geen reden om aan te nemen dat de val daardoor was veroorzaakt. Bovendien kon daarmee het op vele fronten falende veiligheidsbeleid van de werkgever niet worden weggepoetst.

Marco Zwagerman heeft de procedures voor de spuiter gevoerd. Hij hoopt dat de werkgever snel bereid zal zijn om over schadevergoeding te praten. Bijna 3 jaar na het ongeluk wordt dat hoog tijd.

Het arrest van het hof van 2 juni jl. is hier te lezen.