Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
1Banner_2_Rijksmuseum_brug.png - 30.05.2017 | Arlette Schijns breekt lans voor schadevergoeding aan slachtoffers van misdrijven
 

30.05.2017 | Arlette Schijns breekt lans voor schadevergoeding aan slachtoffers van misdrijven

In samenwerking met (en financiering door) Fonds Slachtofferhulp heeft Arlette Schijns nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om schadevergoeding aan slachtoffers van misdrijven te vereenvoudigen. In de huidige wettelijke regeling moeten slachtoffers van misdrijven een aparte civiele procedure tegen de dader starten om hun schade te verhalen. Dit vormt een extra belasting voor deze kwetsbare slachtoffers, die hun schade niet via de stafrechter kunnen verhalen op de dader.

Arlette Schijns, niet alleen advocaat bij Beer advocaten maar ook verbonden aan ACCL/VU Amsterdam, biedt met haar onderzoek nieuwe mogelijkheden om het eenvoudiger te maken voor deze slachtoffers om hun schade vergoed te krijgen.

Arlette Schijns heeft voor haar onderzoek o.a. bestudeerd hoe andere landen dit wettelijk geregeld hebben. De oplossing blijkt te zijn dat de schade wordt verhaald via de aansprakelijkheidsverzekeraar van de dader. Dat is nu in Nederland wel al geregeld voor slachtoffers van verkeersdelicten in de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). Om dit ook mogelijk te maken voor slachtoffers van misdrijven buiten het verkeer is een wetswijziging nodig. Deze wetswijziging moet ervoor zorgen dat de verzekeraar zich richting het slachtoffer niet kan beroepen op opzet van de veroorzaker als uitsluitingsclausule.

Arlette Schijns: ‘Het maatschappelijke probleem dat slachtoffers van misdrijven vaak blijven zitten met hun schade, moet worden opgelost. Ik hoop dat dit onderzoek bijdraagt aan die oplossing.’

In de media wordt op dit moment volop aandacht besteed aan dit wetenschappelijke onderzoek.

Voor vragen kunt u zich melden tot Arlette Schijns. Zie hier het onderzoek ‘Naar een verzekerd slachtofferrecht’.