Beer advocaten

17.10.2018 | Excuses van de overheid voor slachtoffers van vaginale mesh

Onlangs werd bekend dat de Australische regering excuses heeft aangeboden aan vrouwen die schade ondervinden van het implanteren van vaginale mesh. Steeds meer overheden tonen zich kritisch over deze producten. In Schotland werd het gebruik van mesh onlangs beperkt tot uitzonderlijke gevallen.

Het is terecht dat artsen, producenten en overheden verantwoordelijkheid nemen voor wat veel vrouwen is overkomen. Al jaar en dag worden bij vrouwen operaties uitgevoerd om klachten als gevolg van verzakking te verhelpen. Aanvankelijk waren dat zogenoemde klassieke operaties waarbij geen mesh werd gebruikt. Op enig moment zijn gynaecologen op het gebruik van mesh overgestapt met de gedachte dat het operatieresultaat daarmee langduriger zou zijn en geen vervolgoperaties meer nodig waren.

Mesh is een bekkenbodemmatje (in veel gevallen met een aantal lange armen voor de ophanging) dat van polypropyleen is gemaakt. Daarmee is het een lichaamsvreemd product dat bij deze operaties in de bekkenbodem wordt ingebracht.
Een van de ernstigste problemen is dat het matje ontstekingsreacties oproept, een defect in de vaginawand veroorzaakt en daardoor heen komt. Een ingegroeid matje is operatief niet of nauwelijks compleet te verwijderen. De schade blijft.

Al in oktober 2008 waarschuwde de Amerikaanse FDA voor problemen met transvaginale plaatsing van bekkenbodemmatjes. Ook in wetenschappelijke publicaties werd ervoor gewaarschuwd dat polypropyleen in de vagina ongewenste lichaamsreacties kon oproepen en dat de lange termijn effecten van het plaatsen van mesh onbekend waren.
Al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw verschenen er publicaties over de eisen die aan lichaamsvreemde implantaten moeten worden gesteld. Hoofdregel is dat ze inert moeten zijn, hetgeen betekent dat ze niet op problematische wijze reageren met het omliggende lichaamsweefsel.

In 2013 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport geschreven onder de titel Ernstige complicaties vereisen terughoudend gebruik transvaginale mesh. In dat rapport werd onder meer bloot gelegd dat de gynaecologische beroepsgroep het gebruik van mesh in strijd met de eigen beroepsregels te snel heeft omarmd. Ook blijkt uit het rapport dat de producenten voor deze toepassing inde bekkenbodem geen of onvoldoende klinisch onderzoek hebben laten verrichten.

Een medische beroepsgroep die onvoldoende zorgvuldig kiest voor een techniek die risico's met zich meebrengt. Een producent die het product op de markt brengt zonder dat voor deze toepassing voldoende klinisch onderzoek heeft plaatsgevonden, en in sommige gevallen al door de producent van het propyleen was gewaarschuwd voor de risico's van implantatie. De vrouwen die hiervan schade hebben opgelopen zijn de dupe. Hun klachten zijn vreselijk en grijpen diep in op hun leven en dat van hun levenspartner.

En waar is de overheid? In de uitzending van TROS Radar werd gedemonstreerd dat het onder de huidige regels mogelijk is een CE-markering te krijgen voor een mandarijnennetje. Wanneer maakt de Nederlandse overheid excuses aan de vrouwen?