Beer advocaten

aansprakelijkheidsrecht
& letselschade
aansprakelijkheidsrecht & letselschade
Nl En
3Banner_3_Rijksmuseum-poort.png - Shockschade
 

Shockschade

Een ernstig ongeval kan naast direct zichtbare, fysieke letselschade of overlijdensschade ook zogenaamde ‘shockschade’ veroorzaken bij anderen dan het primaire slachtoffer. Shockschade is psychische schade als gevolg van een traumatische gebeurtenis van een naaste. Degene die shockschade lijdt, kan naast de immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, ook bijvoorbeeld verlies van inkomsten vorderen, omdat diens normale werkzaamheden niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Het is mogelijk dat de shockschade pas enige tijd na de schokkende gebeurtenis ontstaat, bijvoorbeeld als er achteraf identificatie van overleden slachtoffers moet plaatsvinden.

Er is een verschil tussen immateriële schade door confrontatie met een gebeurtenis of de directe gevolgen daarvan (‘shockschade’) en immateriële schade uitsluitend als gevolg van het overlijden of gewond raken van een persoon (‘affectieschade’). ‘Shockschade’, waarbij sprake is van een confrontatie met een traumatische gebeurtenis, wordt in Nederland vergoed. De schade die men door het verdriet van het overlijden of ernstig gewond raken van een familielid lijdt (‘affectieschade’) komt sinds 1 januari 2019 ook voor vergoeding in aanmerking.

Zie ook de wet op vergoeding van affectieschade.

 

 

Beer advocaten stond het slachtoffer bij in het bekende Taxibus-arrest (of Kindertaxi-arrest). In deze zaak werd voor het eerst smartengeld toegekend naar aanleiding van shockschade. Beer advocaten staat ook de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, Bauke Vaatstra, bij die zelf werd geconfronteerd met het levenloze lichaam van zijn dochter.