Beer advocaten

15.01.2020 | Persbericht reactie Rusland op aanklacht inzake MH17 bij EHRM

PERSBERICHT Beer advocaten – 15 januari 2020

Rusland heeft bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geantwoord op de klacht van de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. 

In november 2018 werd door Beer advocaten namens een grote groep nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met MH17 tegen Rusland een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

Begin deze week ontvingen wij de schriftelijke reactie die door Rusland bij het EHRM is ingediend. Het processtuk is Engelstalig, negentig pagina’s lang en voorzien van meer dan honderd documenten.

In het verweer richt Rusland zich vooral op formaliteiten, bijvoorbeeld of het EHRM de klacht in behandeling mag nemen. Wij zijn door het EHRM in de gelegenheid gesteld hierop te reageren. Het zal pas tot een inhoudelijke behandeling van de klachten kunnen komen nadat het EHRM de formele verweren van Rusland heeft verworpen.

Kort gezegd is Rusland onder meer van mening dat (i) niet kan worden bewezen dat Rusland betrokken was bij de ramp met vlucht MH17 en (ii) Rusland niet verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de ramp en (iii) het EHRM onze klacht tegen Rusland daarom niet behandeling kan nemen. Het verweer bestaat bovendien grotendeels uit verwijten aan het adres van aan overheden verbonden onderzoekers zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het JIT (Joint Investigation Team). Deze onderzoekers zouden hun bevindingen hebben gebaseerd op onjuiste en door onbekenden vervalste informatie. Particuliere onderzoekers (zoals Bellingcat) wordt hetzelfde verweten. Volgens Rusland zijn de uitkomsten van al deze onderzoeken onbetrouwbaar.

Voor nadere vragen over dit persbericht kunt u zich richten tot Christa Wijnakker (telefoon +31207025824 of wijnakker@beeradvocaten.nl of Luchtvaartteam1@beeradvocaten.nl).